Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budapešť

30. 3. 2012

Budapešť, mnohdy přezdíván jako perla Dunaje. Budapešť je městem historických památek a muzeí. Nabízí ale i řadu dalších turistických atrakcí, například lázně, technické muzeum, Palác zázraků a oceanárium. Za ochutnání rozhodně stojí speciality maďarské kuchyně - guláš, uzeniny, především uherský salám a čabajka, nebo světoznámý a u nás hodně oblíbený langoš.

Coat of arms of Budapest.png  BudapestMap23.gifZnak Budapěště; Lokalita Budapeště

Budapešť

Budapeštské lázně

 

Stopy Habsburků

V období mezi lety 1703 a 1918 vládli Maďarsku i Budapešti Habsburkové, jejichž vláda zanechala na tváři města nesmazatelné stopy. K nádherným budovám, které zde byly v období císařství postaveny, patří Královský palác, novoklasicistní palác Gresham a Sándorův palác. Ten byl v letech 1851 - 1859 sídlem arcivévody Albrechta, kterého do funkce budínského guvernéra jmenoval císař FrantišeK Josef I. 

Politické a finanční centrum

Lipótváros (Leopoldovo město) je budapešťskou vládní a finanční čtvrtí. Stojí zde novogotická budova maďarského parlamentu (přístupná veřejnosti), ústředí maďarské televize, národní banka a Numismatické muzeum. Také si zde lze prohlédnout baziliku sv. Štěpána z 19. století. Tvůrci architektury Lipótvárose se nechali inspirovat londýnskou čtvrtí City a newyorskou Wall Street.

Vodní atrakce

Jednou z největších atrakcí Budapešti je komplex plaveckých bazénů na Markétině ostrově, který se těší zájmu návštěvníků zejména v neděli. Tento ostrov je pojmenován po dceři krále Bély IV., krásné princezně Markétě, kterou otec poslal do zdějšího kláštěra dominikánek. Na ostrově vyvěrají přírodní léčivé prameny, a tak není divu, že první lázně tu postavili už staří Římané. V 19. století byla lázeňská zařízení významně rozšířena. Kromě známého bazénu Alfréda Hajóse zde vznikl též aquapark Palatinus, ve kterém se nachází sedm bazénů, skluzavky a umělé pláže s vlnami.

Broadway na Dunaji

Milovníci hudby a divadla by si neměli nechat ujít návštěvu čtvrti Terézváros (Terezino město). Jedné z jejích ulic, Nagymezó, se přezdívá budapeštská Broadway, protože zde sídlí mnoho klubů a divadel. Ústředním bodem této čtvrti je novorenesanční budova Maďarské státní opery z 19. století. Vedle ní stojí divadlo Jánose Aranyho a na Andrássyho třídě lze navštívit muzeum Ference Liszta, Dům teroru (muzeum fašismu a komunismu) a Muzeum východoasijského umění.

Maďarská kuchyně

Budapešť má v oblasti kulinářství rozhodně co nabídnout a místní kuchyni přijíždějí gurmáni z celého světa. Přestože zdejší restaurace nepatří k nejlacinějším, jejich nabídka zcela jistě uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky. Z přibližně 70 vyhlášených budapeštských podniků stojí za zmínku restaurant Gundel, vyhlášený vynikajícími rybími pokrmy. Kromě tradičních vín (např. z oblasti Tokaje nebo Balatonu) se těší oblibě i pivo. Dobré jméno má i zlatavý mok z Čech. Na jaře se v parku Városháza koná pravidelně Český pivní festival v Budapešti.

Stojí za vidění

Vrch Gellért - nejznámější budapešťský kopec (130 m nad Dunajem). V 19. století zde byla postavena na rakouská opevněná citadela.

Královský hrad - společně s parlamentem se jedná o nejvýraznější budovu ve městě. Stojí uprostřed města, kde vystavuje na odiv svou krásu.

Před ruchem velkoměsta se lze ukrýt v Městském lesoparku (Városliget), ve kterém se nachází kouzelný hrad Vajdahunyad z přelomu 19. a 20. století, stojící na břehu jezera.

Velká synagoga (Nagy Zsinagóga) - je největší v Evropě a druhá největší na světě mimo Izrael. Nacházejí se zde překrásně zdobené varhany, na které hráli i Ferenc Liszt a Camille Saint-Saéns.

Matyášův chrám (oficiálně kostel Nejsvětejší Panny Marie), ve kterém se konala poslední uherská korunovace - jednalo se o císaře Karla I. (v Uhersku vládl jako Karel IV.) a jeho manželku Zitu.

Věděli jste, že...?

1. V Budapěšti je možné navštívit největší oceanárium ve střední Evropě. Jmenuje se Tropicarium a zabírá plochu o výměřě téměř 3000 m2. Nachází se v něm 1, 4 milionu litrů mořské vody a návštěvníci se mohou projít i 11 metrovým skleněným tunelem.

2. Řeka Dunaj dělí město na dvě části: na Budu (Budín) a Pešť. Budín, na pravém břehu Dunaje, byl po několika staletí samostatným hlavním městem království. Nacházejí se zde nejstarší budapešťské památky. Budovy v Pešti vyrostly převážně až v 19. a 20. století.

Budapešti se někdy přezdívá hlavní město středoevropské dekadence. Každá z budapeštských čtvrtí má svou jedinečnou atmosféru a architekturu, ovšem všechny čtvrti mají něco společné - nostalgii po dávno zašlé slávě. Možná proto se každá třetí budapeštská čajovna či restaurace jmenuje Nosztalgia a nazývají se tak i oblíbené sladkosti nebo známý obchod se starožitnostmi v ulici Klauzál.

Hospodářství

Budapešť je finančním a průmyslovým centrem Maďarska. Město vytváří 60% maďarského HDP. Sídlí zde například závody vyrábějící vlakové soupravy MÁVAG, autobusy IKARUS a řadu značek známých motocyklů. Na březích Dunaje se staví lodě a v okrajových částech města sídlí farmaceutické, chemické, textilní a elektrotechnické podniky a ocelárny. V Budapešti má své sídlo i maďarská burza.

Podnebí

Budapešť leží v mírném kontinentálním podnebném pásu. Zimy bývají studené a deštivé, někdy se vyskytnou i sněhové vánice. Léta jsou obvykle horká. Průměrná teplota v červenci činí 21 °C, v lednu -2 °C. Největší množství srážek spadne v červnu, květnu a listopadu. Počasí ovlivňují vzduchové masy v oblasti nad Atlantským oceánem a Středozemním mořem.

Parlament

Budova maďarského parlamentu (Országház) je symbolem Budapešti i její architektonickou výkladní skříní. Parlament vyrostl na bažinatém dunajském nábřeží v oblasti, která byla proslulá vysokou mírou kriminality. Na stavbě této budovy pracovalo od roku 1885 až do roku 1904 téměř 1000 dělníků a výstavba samotná si vyžádala na 40 milionů cihel. Fasáda, sály a kupole byly vyzdobeny celkem 40 kg zlata a 500 000 drahými kameny. Architektonicky se jedná o jakousi směs novogotického a barokního stylu. Rozměry této budovy jsou skutečně impozantní - stavba zaujímá výměru 17 500 m2 (je 268 m dlouhá a 123 široká) a její kupole dosahuje vášky 96 m. Snese tak srovnání s římskou bazilikou sv. Petra nebo washingtonským Kapitolem. Monumentální fasáda parlamentu je obrácena směrem k řece, takže je možné obdivovat ji z promenád na protějším břehu.

6 zajímavostí

1. Budapešťské metro zahájilo provoz v roce 1896. Po Londýně se jedná o druhou nejstarší podzemní dráhu na světě.

2. Na Vórósmartyho náměstí (Vórósmarty tér) najdete slavnou kavárnu Gerbeaud, kde se prodávají sladkosti vyrobené podle receptů pocházejících převžně z 19. století.

3. Na svazích Hradního vrchu (Várhegy) stojí Rybářská bašta. Stavba z přelomu 19. a 20. století získala jméno podle rybářů, kteří ve středověku bránili zdejší část městských hradeb.

4. Na Márketině ostrově (Margitsziget) stojí proslulý plavecký areál Alfréda Hajóse. Tradice koupání na ostrově sahá až k Římanům. 

5. Nejstarší budapešťská čtvrť Belváros leží na břehu Dunaje. Nacházejí se zde pozůstatky římské pevnosti Contra-Aquincum.

6. Obyvatelé Budapešti s oblibou vyrážejí do Budínských hor na předměstí. Jednou z atrakcí je krápníková jeskyně Szemlóhegy.

Důležité letopočty

1. století - Keltové zakládají první osadu na území města.

89 n. l. - Římané zakládají město Aquincum.

9. - 10. století - Do oblasti přicházejí Maďaři.

1046 - Umírá čanádský biskup Gellért (sv. Gerhard).

1148 - první písemné zmínky o Pešti.

1247 - 1265 - Běla IV. nechává postavit hrad, kolem něhož se rozrůstá město Budín.

1526 - Budín obsazují Turci (definitvně obsazen v roce 1541). 

1686 - Osvobození Budína a Pešti.

1848 - Maďarská revoluce

1873 - Sjednocení Budy, Pešti a Óbudy - vzniká Budapešť

1944 - Město obsazuje Rudá armáda

1956 - Maďarské povstání, které je brutálně potlačeno

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář